Jak zrobić bitą śmietanę?

Kiedy szykujemy nasz letni deser, np. sałatkę owocową czy lody, często zastanawiamy się nad dodatkami, takimi jak różnego rodzaju sosy czekoladowe, owocowe czy bita śmietana. Niestety, gotowa bita śmietana bywa bardzo droga, a do tego, najczęściej nie spełnia naszych oczekiwań. Wtedy zastanawiamy się — jak zrobić bitą śmietanę? Na szczęście, to nic trudnego i z dziecinną łatwością przyszykujemy domową bitą śmietanę, która będzie fenomenalnym uzupełnieniem każdego słodkiego deseru. 

Jak zrobić bitą śmietanę? Wybieramy produkty.

Aby zrobić bitą śmietanę w domu, potrzebujemy popularnej śmietany tzw. kremówki. Jest to śmietana o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, która dochodzi nawet do 30 procent. Warto poszukać śmietany najwyższej jakości i niekoniecznie musimy martwić się o objętość kartonika — po ubiciu, objętość słodkiego przysmaku się zwiększy i powinno starczyć go dla wszystkich. Kiedy mamy już wszystkie niezbędne produkty, czyli wysokoprocentową śmietanę i cukier, możemy wreszcie zadać pytanie — jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę? Ubijamy domową, bitą śmietanę.

Na tym etapie, potrzebujemy naczynia i zależnie od naszej cierpliwości i możliwości — klasyczną ubijaczkę do jajek lub mikser. Popularną opcją jest oczywiście ta druga, ze względu na wygodę i szybkość przygotowania śmietany. 

Naszą kremówkę wlewamy do większego naczynia, po czym przyprawiamy, wedle uznania, kilkoma łyżkami cukru. Kiedy ten punkt przepisu — jak zrobić bitą śmietanę? Jest odhaczony, włączamy mikser i ubijamy kremówkę do momentu, aż zamieni się ona w gęstą, puchatą masę. 

Jak zrobić bitą śmietanę? Co, gdy nasza śmietana jest gotowa?

Chociaż istnieją entuzjaści domowej bitej śmietany, dla których bywa ona nie tyle dodatkiem, ile raczej daniem głównym, zwykle traktujemy ją jako przysłowiową „wisienkę na torcie”. Walory smakowe bitej śmietany, wyśmienicie uzupełnią się z wybranym przez nas deserem. Możemy dodawać ją do lodów, szarlotek, serników, albo nawet przygotowywać słodkie śniadania, takie jak przyrumienione tosty z masłem orzechowym, czekoladą i właśnie domową, bitą śmietaną. Teraz kiedy już wiemy, że pytanie takie jak — jak zrobić bitą śmietanę? Nie wymaga odpowiedzi, już nigdy więcej nie będziemy zmuszeni do kupna drogich dodatków. Zamiast tego, przygotujemy je samemu!

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *