Jak zrobić domowy hummus?

Domowy hummus — podstawy przygotowania

Hummus powstaje z gotowanych ziaren ciecierzycy, które uprawiane są na Bliskim Wschodzie. Hummus jest bardzo popularny w krajach arabskich i jeśli chodzi o dodatki, można go porównać do naszego bigosu. Ile regionów tyle receptur, ale podstawa jest zawsze ta sama. Pasta hummus musi zawierać gotowaną ciecierzycę, tahini (pasta z sezamu), czosnek, oliwę i sok z cytryny. Pozostałe dodatki to kwestia upodobań. Może to być kumin, słodka papryka, kolendra, orzeszki pini lub suszone pomidory.

Jak zrobić domowy hummus?

Domowy hummus najlepiej zrobić od podstaw, czyli najpierw suche ziarna ciecierzycy namoczyć na co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie. Następnie, zmienić wodę i gotować około 90 minut, aż ziarna będą miękkie. Wody po gotowaniu ciecierzycy nie wylewać, należy ją schłodzić i dodawać podczas robienia pasty, wtedy będzie ona gładka i puszysta. Jeśli korzystamy z ciecierzycy w puszce, to wody z puszki nie wykorzystywać, gdyż może być z dodatkami konserwującymi. Do hummusu używać dobrej jakości oliwy, wtedy pasta będzie miała odpowiedni smak i aromat. 

Składniki na domowy hummus:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 250 – 300 ml zimnej wody
  • sól do smaku
  • dobra oliwa do podania
  • natka pietruszki lub kolendra do podania

Jak zrobić domowy hummus?

  1. Ciecierzycę rozdrobnić blenderem, następnie dodać obrany i pokrojony czosnek, pastę tahini, sok cytrynowy, oliwę, kumin i sól.
  2. Podczas rozdrabniania do ciecierzycy dodawać po łyżce schłodzoną wodę.
  3. Ciecierzycę rozdrabniać do czasu aż uzyskamy kremową jednolitą masę. Otrzymana pasta, powinna być niezbyt gęsta.
  4. Struktura domowego hummus powinna pozwalać, aby swobodnie nabierać go na pieczywo lub kawałki warzyw.
  5. Hummus podawać polany dobrej jakości oliwą i posypany posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Hummus można również posypać słodką papryką lub kuminem.
  6. Do nabierania hummusu najlepiej podać chleb pita, świeże pieczywo lub pokrojone w paski kawałki warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *