Jak zrobić przecier pomidorowy?

Sezon na pomidory gruntowe trwa krótko, a szkoda, bo słodko-kwaśnego smaku i cudownego zapachu pomidora prosto z krzaka nie da się z niczym porównać. Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, a co ciekawe jako jedne z niewielu warzyw nie tracą cennych właściwości podczas obróbki cieplnej. Z pomidorów najczęściej przyrządza się przecier pomidorowy, doskonały jako baza do zup i sosów, szczególnie w samym środku polskiej zimy.

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Pomidory na przecier wcale nie muszą być, jak malowane, ważne, aby były świeże, zupełnie dojrzałe i zdrowe, przy czym lepsze są te podłużne, bo są mniej wodniste. Po przyniesieniu do domu trzeba je dokładnie obejrzeć, te z plamami czy uszkodzeniami odrzucić, a resztę umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić nierdzewnym nożem na ćwiartki i wrzucić do stalowego garnka z grubym dnem. Zanim wstawimy je na ogień, trzeba je jeszcze lekko rozgnieść za pomocą drewnianego wałka, drewnianej łyżki czy pięści, aby puściły sok i nie przypaliły się.

Gdy się już rozgotują, wylewa się je na sito i przeciera za pomocą drewnianej pałki. Otrzymujemy aksamitny pozbawiony skórek i pestek płyn, który warto jeszcze raz wstawić na ogień i odparować, tak aby przecier pomidorowy utracił nadmiar wody i nabrał gęstości. Można jeszcze dodać trochę soli, która zawsze dobrze wpływa na trwałość przetworu, i do słoika!

Przecier pomidorowy na zimę — pasteryzować czy nie pasteryzować?

Teraz, kiedy już wiesz, jak zrobić przecier pomidorowy zastanawiasz się pewnie, jak go utrwalić na zimę. Są dwie szkoły, jedna zaleca pasteryzację, która powinna trwać, zależnie od wielkości słoiczka, od 15 do 20 min. od momentu zawrzenia wody.

Zwolennicy metody bez pasteryzacji radzą doprowadzić przecier pomidorowy do wrzenia, nalać do słoików, które po zakręceniu odwraca się do góry nogami i przykrywa grubym ręcznikiem czy kocykiem. Po ostygnięciu, którego nie należy przyspieszać, słoiki zamkną się same, zasysając wieczko.

Przecier pomidorowy to samo zdrowie

Likopen nie boi się gotowania i jest go mnóstwo w przecierze pomidorowym. Ten cenny związek przeciwdziała tworzeniu się skrzepów i wykazuje działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych postaci raka. Niby zwykły przecier pomidorowy, a przecież tak cenny dla zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *