Kiedy warto zainwestować w zmywarkę gastronomiczną?

O ile w dużych restauracjach zmywarka przemysłowa wydaje się sensownym posunięciem, tak w przypadku mniejszych lokali gastronomicznych podobny zakup bywa uważany za niepotrzebny. Czy słusznie? Kiedy taka inwestycja jest faktycznie opłacalna?

Komu przyda się zmywarka gastronomiczna?

Właściciel każdego lokalu gastronomicznego chce przyciągnąć do siebie jak najwięcej gości. O popularności wśród konsumentów decyduje wiele czynników, lecz bez wątpienia sprawna obsługa zalicza się do tych najważniejszych. Nawet gdy lokal dopiero się rozwija, to i tak produkuje sporo brudnych naczyń, którymi ktoś musi się zająć. Mycie ręczne jest czasochłonne i odrywa pracowników od innych zajęć lub trzeba kogoś specjalnie zatrudnić do takiej pracy.

Tempo pracy w kuchni znacząco wzrośnie, gdy pojawi się w niej zmywarka gastronomiczna. Jej obsługa nie zajmuje wiele czasu i szybko można opanować prawidłowe programowanie, a załadunek i rozładunek koszy z naczyniami trwa o wiele krócej niż ręczne mycie. Do tego cykl pracy zmywarki zamyka się w kilku minutach, czego nie osiągnie nawet najbardziej doświadczony i sprawny pracownik. Efekt? Na bieżąco jest zapewniona dostawa czystych naczyń, co bardzo pozytywnie wpływa na jakość obsługi klienta.

Wybór właściwego urządzenia

Zmywarka gastronomiczna może się wydawać zbędna lub zbyt droga w użytkowaniu, jeśli wybierze się niewłaściwy model. Ten sprzęt kupuje się właśnie po to, by przyspieszyć pracę, niemniej w kameralnych lokalach bardzo duża, wysokowydajna zmywarka faktycznie mija się z celem. Co innego kompaktowa zmywarka do naczyń oraz do mycia garnków, dostępna w ofercie winterhalter.com.

Tak zwana zmywarka uniwersalna teoretycznie umyje wszystko, ale w praktyce ten sprzęt warto montować tam, gdzie myje się naczynia jednego typu, czyli na przykład głównie talerze i szklanki, plus sporadycznie garnki. Jeśli jednak lokal ma taki profil, że w ciągu dnia naprzemiennie trzeba myć szkło, talerze oraz zatłuszczone naczynia, zaleca się zakup osobnych sprzętów – zmywarka gastronomiczna pracuje inaczej niż domowa, więc nie można tak po prostu po umyciu garnków włożyć do kosza delikatne szkło.

Dobrym rozwiązaniem na początek jest wynajem profesjonalnej zmywarki – doradcy pomogą dobrać właściwy model, a po kilku latach, kiedy działalność mocniej się rozwinie, łatwiej będzie wymienić zmywarki na większe i jeszcze bardziej wydajne.

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *