Konfitura z pomarańczy – jako dodatek do wielu potraw i przystawek

Konfitura z pomarańczy jest wykorzystywana do wielu dań, przystawek i deserów. Można ją nabyć w szczelnie zamkniętych słoikach i stworzyć z niej w naszej kuchni wyśmienite potrawy.

Konfitura z pomarańczy – doskonałym pomysłem na śniadania

Konfitura z pomarańczy jest częstym wyborem na śniadanie kontynentalne. Posiłek ten jest najbardziej popularny we Francji. Śniadania kontynentalne to niespieszne delektowanie się porannymi smakami i aromatami. I tu świetnie się sprawdza konfitura z pomarańczy. Częstym pomysłem na śniadania
z użyciem konfitury z pomarańczy są kanapki, ale przecież nie musimy się do nich ograniczać. Mogą to być również gofry lub naleśniki. Śniadania kontynentalne przygotowywane są na słodko. Deserem do kawy mogą być wypieki z wykorzystaniem konfitury z pomarańczy. Świetnie tu sprawdzają się muffinki z domowej roboty konfiturą z pomarańczy.

Przepis na muffiny z konfiturą z pomarańczy

Składniki:

jedno jajko, sześćdziesiąt gramów stopionego i przestudzonego masła, pół szklanki soku pomarańczowego, pół szklanki cukru, jedna szklanka mąki pszennej, jedna łyżeczka proszku do pieczenia oraz skórka starta z połowy pomarańczy. Dodatkowo: konfitura pomarańczowa oraz cukier puder do posypania przed podaniem.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na muffinki. Ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Na początku należy wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. W drugiej misce należy wymieszać składniki mokre: jajka, masło i sok pomarańczowy. Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości dwóch misek – należy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Kiedy składniki już zostaną połączone, należy wlać masę do foremek na muffinki/babeczki, zapełniając trochę więcej niż pół foremki.  Na środku foremki z ciastem należy umieścić łyżeczkę konfitury z pomarańczy. Ważne, aby konfitura pozostała na wierzchu, nie wolno już na nią nakładać ciasta. Kolejny krok to włożenie muffinek do piekarnika. Należy je piec w nagrzanym wcześniej do 180°C piekarniku około 20 minut, aż babeczki zwiększą swoją objętość i będą pachnące. Po tym czasie należy wyjąć i całkowicie wystudzić muffinki. Gdy nasze wypieki wystygną, ich środki z dżemem zapadną się do wewnątrz i utworzą małe wgłębienia, które można uzupełnić np. ziarnami słonecznika. Przed podaniem należy posypać muffinki cukrem pudrem.

Do czego jeszcze można wykorzystać słoik z konfiturą z pomarańczy?

Oprócz opisanych wyżej pysznych muffinek, gofrów, naleśników czy racuchów, konfiturę z pomarańczy możemy wykorzystać do herbaty lub grzańców, które doskonale sprawdzą się zimową porą. Konfitura z pomarańczy to także idealne nadzienie do ciast, a także tortów. Jest dodatkiem do różnego rodzaju potraw i deserów serwowanych na słodko.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Eterno.pl

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *