makarony rodzaje

Makaron – produkt niezbędny w każdej kuchni

Dania na bazie makaronu uwielbiają wszyscy. Dostarczają organizmowi sporo energii, a przy tym są sycące i niezwykle pożywne. Ogromną zaletą makaronu jest to, że można przygotować go z rozmaitymi dodatkami – smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i z serami, mięsem czy warzywami.

Czym jest i skąd pochodzi makaron?

Makaron jest produktem żywnościowym, który powstaje głównie z mąki oraz wody, niekiedy dodaje się do niego również jajka oraz inne składniki. Występuje w bardzo szerokiej gamie kształtów oraz zastosowań. Najstarszy makaron będący zarazem najstarszym jedzeniem, jakie udało się znaleźć naukowcom, pochodzi z Chin i liczy sobie ponad cztery tysiące lat. Z licznych źródeł historycznych wynika, że do Europy makaron trafił ok. XII w. Obecnie nasuwa on skojarzenia głównie z kuchnią włoską, niemniej cieszy się ogromną popularnością praktycznie na całym świecie. W Polsce również ma mnóstwo wielbicieli, a ogromne urozmaicenie w zakresie tych produktów daje w kuchni niemałe pole popisu.

Jakie są rodzaje makaronów?

Na przykładzie oferty Carrefoura oraz innych supermarketów doskonale widać ogromną różnorodność na rynku makaronów. Wymienić można mnóstwo ich odmian. Do tych najpopularniejszych zaliczają się m.in.: spaghetti, cannelloni, świderki, kokardki, gnocchi, lasagne, łazanki, penne oraz tortellini. Rzecz jasna rodzajów makaronów jest znacznie więcej – warto się tym zainteresować, aby nieco zgłębić temat. Dzięki temu można urozmaicić swój jadłospis.

Pszenny czy pełnoziarnisty – czym różnią się te makarony?

Makaron to jedno z podstawowych źródeł węglowodanów w diecie człowieka. Charakteryzuje się on niewielką zawartością tłuszczu. To, jak bardzo jest zdrowe danie z niego przyrządzone, zależy od zastosowanych dodatków. Gotowany makaron pszenny zawiera 145 kcal na 100 g produktu, a pełnoziarnisty niewiele mniej, bo ok. 124 kcal. Główna różnica odnosi się do zawartości mikroskładników, których makaron pełnoziarnisty zawiera zdecydowanie więcej niż jego pszenny odpowiednik. Są to m.in. składniki z grupy B, a więc tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, biotyna i kwas foliowy. Do tego dochodzą jeszcze aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, wapń, potas, selen, chrom, jod oraz cynk etc. Spożywanie makaronu pełnoziarnistego polecane jest osobom dbającym o linię oraz tym, które muszą przestrzegać diety ze względów zdrowotnych – ma on bowiem niski indeks glikemiczny, więc po jego spożyciu poziom cukru w organizmie rośnie stosunkowo powoli. Oczywiście to, który makaron trafi na talerz – pełnoziarnisty czy pszenny – zależy od indywidualnych preferencji.

Makarony bezglutenowe – czy to tylko kolejna moda?

Obecnie prawdziwą furorę robi dieta bezglutenowa. Jak sama nazwa wskazuje, jej podstawę stanowią produkty, które nie zawierają w swoim składzie glutenu. Odnosi się to także do makaronów. Coraz więcej producentów wzbogaca swój asortyment o makaron bezglutenowy. Wypada w tym miejscu przypomnieć, że to nie tylko makaron ryżowy cieszący się dużym zainteresowaniem głównie wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Coraz częściej na sklepowych półkach można spotkać makarony gryczane oraz strączkowe o różnych grubościach i kształtach. Największym ich atutem jest to, że nie wymagają one długiego gotowania, np. niektóre ryżowe makarony wystarczy zalać wrzątkiem, aby po chwili były już gotowe do spożycia. Z drugiej strony trzeba zachować czujność, ponieważ nietrudno o rozgotowanie bezglutenowego makaronu, a taki nie jest zbyt smaczny. Nie każdemu makaron w takiej właśnie postaci będzie odpowiadał, niemniej warto próbować nowych produktów, poszerzając w ten sposób swoje kulinarne horyzonty.

Jak wybrać najlepszy makaron?

Wybór odpowiedniego makaronu jest podyktowany rozmaitym przesłankami. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość tego typu wyrobów. Na surowym makaronie nie powinny być widoczne białe plamki – jego kolor musi być żółty lub kremowy, a powierzchnia szklista. Niedopuszczalne jest, aby w opakowaniu był połamany czy pokruszony – to oznacza tylko tyle, że za długo leżał na sklepowej półce. Warto zatem zaopatrywać się w makaron w sprawdzonych sklepach, gdzie dużą wagę przykłada się do przestrzegania terminów ważności znajdujących się na opakowaniach. Kolejna sprawa to taka, że makaron trzeba dopasować do konkretnego dania. W tym obszarze obowiązuje parę ważnych zasadach. Przykładowo cienkie makarony najlepiej łączą się z lekkimi, rzadkimi sosami, a duże makarony typu cannelloni czy lasagne idealnie nadają się do zapiekania.

W powszechnie funkcjonującej opinii często można zetknąć się ze stwierdzeniem, że makarony są tuczące i trzeba ograniczać ich spożycie. Nie jest to wcale prawdą – tuczące są dodatki. Makaron podany np. z pieczonymi warzywami z oliwnym dressingiem to znakomita propozycja dania dla tych, co chcą być fit. Bardzo ważne jest z pewnością to, aby zachować pewną równowagę – wszystko jest dla ludzi, byle w granicach rozsądku. Wtedy nie ma co się obawiać, że dania z makaronem w roli głównej przysporzą dodatkowych centymetrów w talii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *