Przepis na ciasto z rabarbarem – jak upiec ciasto rabarbarowe?

Ciasto z rabarbarem to wyśmienity deser, który zachwyci całą rodzinę. Jak upiec ciasto rabarbarowe? Najlepiej tanio i bez wysiłku, wystarczy odpowiednia receptura, którą możesz modyfikować w zależności od upodobań. Prosty i skuteczny przepis na ciasto z rabarbarem to podstawa. Możesz go dostosowywać do swoich potrzeb, w zależności od tego, czy chcesz upiec placek z kruszonką, czy też kruche ciasto.

Jak upiec ciasto rabarbarowe?

Przepis na ciasto z rabarbarem możesz modyfikować według osobistych preferencji. Aby upiec ciasto rabarbarowe, możesz inspirować się różnymi przepisami na ciasta owocowe. Jeśli brakuje ci doświadczenia z cukiernictwem i chcesz się dowiedzieć, jak upiec ciasto rabarbarowe sprawdzonymi metodami, polecamy wypróbowane przepisy na ciasta z rabarbarem:

Przepis na ciasto z rabarbarem – najprostszy sposób

Potrzebne składniki:

  • 50 – 70 deko rabarbaru
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny lub 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie ciasta z rabarbarem rozpocznij od utarcia żółtek z cukrem. Do masy dodaj olej lub margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ubij białka jaj i połącz je z resztą składników. Na koniec, oczyszczony rabarbar pokrój w paski lub plasterki i zmieszaj razem z ciastem. Ciasto rabarbarowe piecz niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni.

Przepis na ciasto rabarbarowe w formie placka

Jak upiec ciasto rabarbarowe w formie placka? Wystarczą takie składniki, jak:

  • rabarbar, około pół kilograma
  • 4 jajka
  • półtorej szklanki mąki (najlepiej pszennej)
  • szklanka cukru
  • pół margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedno opakowanie cukru waniliowego

Aby przygotować placek rabarbarowy ubij białka jaj z cukrem. Następnie dodaj do nich żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Na koniec dolej roztopioną margarynę. Tak przygotowaną masę wylej do formy. Na wierzchu poukładaj, obrany, osuszony i pokrojony w plasterki rabarbar. Piecz niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto rabarbarowe możesz posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *