Przepis na faworki – jak zrobić pyszne fawory?

Zrobienie dobrych i smacznych faworków, to prawdziwa sztuka. Ten przepis na faworki, to sprawdzona przez wiele lat receptura, która pozwoli Ci prawidłowo przygotować te pyszne, kruche ciastka. Jak zrobić pyszne fawory? To wcale nie takie trudne!

Jak zrobić pyszne fawory, które udadzą się już za pierwszym podejściem?

Sprawdzony przepis na faworki, to klucz do sukcesu. To jeden z tych wypieków, z którymi lepiej nie eksperymentować, gdyż najlepiej zawsze wychodzą robione tradycyjnie. Jeżeli szukasz odpowiedzi, jak zrobić pyszne fawory, to jesteś w odpowiednim miejscu. Według poniższych wskazówek wyjdą naprawdę smakowicie.

Jak zrobić pyszne fawory? Najważniejsze są składniki!

Ten dosyć prosty przepis na faworki, nie wymaga wielu składników. Oto lista:

  • 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypywania podczas wałkowania
  • szczypta soli
  • kopiasta łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania faworków
  • kopiasta łyżka masła
  • 2 średnie jajka
  • łyżka spirytusu, koniecznie 96%
  • pół szklanki gęstej i kwaśnej śmietany
  • 1 kg smalcu do smażenia (można zastąpić go olejem roślinnym)

Jak zrobić pyszne fawory przy pomocy tych składników? Czytaj dalej, za moment się dowiesz.

Przepis na faworki – sposób przygotowania

Jak zrobić pyszne fawory? Mąkę należy przesiać i dodać do niej cukier puder i sól. Następnie dodajemy margarynę, którą rozcieramy palcami z resztą składników tak, by nie pozostawić grudek. Na koniec wbijamy jajka i dodajemy śmietanę oraz spirytus. Ciasto należy zagniatać szybko, by nie zrobiło się sflaczałe i w razie czego dosypać do niego mąki. Powinno mieć lekko gliniastą konsystencję.

Tak przygotowane ciasto, można przepuścić przez maszynkę do mięsa, jednak późniejsze jej mycie jest uciążliwe. Lepiej jest użyć specjalnego wyrabiaka do kruchego ciasta, którego koszt to zaledwie kilka złotych. Ciasto musi być odpowiednio napowietrzone i jednolite, by dało się wałkować. Gotowe ciasto należy podzielić i cienko rozwałkować i pokroić w paseczki grubości 3 – 4 cm. Można je też ponacinać i poprzewlekać ze sobą nawzajem.

Ostatnim krokiem jest porządne rozgrzanie tłuszczu w szerokim rondelku, tak by ciasto od razu wypływało na powierzchnię. Faworki kładziemy po kilka sztuk na raz, gdyż bardzo rosną i smażymy na złocisty kolor. Na koniec wyciągamy je na papierowy ręcznik i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Ten przepis na faworki jest prosty, a wychodzą przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *