Przepis na kluski śląskie – jak zrobić pyszne kluski śląskie?

Istota smaku klusek śląskich tkwi w ich prostocie. Do przygotowania ich wystarczy zaledwie kilka składników, a najlepszy przepis na kluski śląskie to taki, w którym brak udziwnień i dodatków. Ich niepowtarzalny smak broni się sam i najlepszy jest w swojej klasycznej formie. Jak zrobić pyszne kluski śląskie? Dowiesz się tego już za chwilę.

Jak zrobić pyszne kluski śląskie, które posmakują całej rodzinie?

Sekretem dobrych klusek śląskich, są ziemniaki. Powinny być mączyste, mocno skrobiowe i bardzo kruche po ugotowaniu. Dzięki nim uda się wykonać każdy przepis na kluski śląskie, które będą smaczne i pożywne. W sklepach takie ziemniaki oznaczone są symbolem C, a na targowiskach trzeba rozejrzeć się za odmianami takimi jak Bryza, Gracja, Tajfun lub Ibis. W ostateczności można użyć ziemniaków uniwersalnych typu B, na przykład Irgi, ale ciężko wtedy sprawić, by kluski nie były gumowate.

Przepis na kluski śląskie – co jest potrzebne?

Do przygotowania najbardziej klasycznego dania kuchni śląskiej, potrzebne Ci będą jedynie ziemniaki i mąka ziemniaczana. Niektórzy dodają jeszcze jajko, ale nie jest ono konieczne. Jedno jajo można dodać, jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, by uformować ładne kluseczki. Przepis na kluski śląskie jest naprawdę bardzo prosty.

Konkretne ilości składników nie są potrzebne, ponieważ proporcje zawsze są takie same, a ziemniaki mogą mieć różną wagę. Przygotuj taką ich ilość, jaką zjedlibyście normalnie ugotowaną do obiadu, ugotuj je na miękko, dokładnie ugnieć i wystudź.

Jak zrobić pyszne kluski śląskie? Przepis krok po kroku

Wystudzone i rozgniecione praską lub przemielone przez maszynkę ziemniaki ułóż na dnie miski i podziel na krzyż na cztery równe części. Jedną część wyciągnij i wsyp w jej miejsce skrobię ziemniaczaną. Wyjęte wcześniej ziemniaki dołóż z powrotem i całość ugnieć na jednolite, aksamitne ciasto. Po 3 minutach ugniatania powinno być gotowe.

Ciasto należy rwać na kawałeczki i formować w dłoniach kulki ze zrobioną po środku palcem dziurką, w której znajdzie się później okrasa lub sos. Tak przygotowane kluseczki wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i wyciągnąć po 2 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Jak widzisz, przepis na kluski śląskie jest naprawdę bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić problemów.

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *