Przepis na leczo – jak zrobić domowe leczo?

Jeśli szukasz pomysłu na wprowadzenie do swojej diety większej ilości warzyw to leczo nadaje się do tego idealnie! Tradycyjne węgierskie leczo składa się z papryki, kiełbasy, cebuli i pomidorów. Jest to pyszne, syte jednogarnkowe danie. Polacy pokochali zmodyfikowaną wersję węgierskiej potrawy i przygotowują ją najczęściej z cukinią. Danie stanowi pełny posiłek i jest podawane najczęściej z pieczywem, jednak dobrze pasuje również do ryżu lub makaronu. Leczo jest również popularne u naszych sąsiadów: Niemców, Czechów, Słowaków i Ukraińców. 

Przepis na leczo – jak zrobić domowe leczo?

Do przygotowania domowego leczo potrzebujesz:

  • 3 średniej wielkości papryki (dowolne, może być czerwona, żółta, zielona lub możesz wykorzystać po każdej), 
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 opakowania pomidorów z puszki lub 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 3- 4 cukinie, 
  • 200 g kiełbasy, 
  • papryka w proszku: ostra i słodka, 
  • pieprz, sól do smaku. 

Cebulę pokroić w piórka, cukinię i paprykę w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki.

W dużym garnku na oleju zacząć podsmażać cebulę i kiełbasę, co chwilę mieszkając. Gdy się zarumienią dodać cukinię i smażyć przez ok.10 minut. W międzyczasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i paprykę. Następnie dodać 2 łyżeczki słodkiej papryki i 0,5 łyżeczki ostrej. Dodać sól i pieprz do smaku. Gotować przez ok.20-30 minut aż do miękkości warzyw. 

Domowe leczo na różne sposoby

Jak widać przepis na leczo nie jest trudny ani czasochłonny. Przepis ten można dowolnie modyfikować i ustalać jak zrobić domowe leczo na swój sposób. Jeśli z powyższego przepisu wykluczymy cukinię i kiełbasę, będzie to bliższa wersja węgierskiego przepisu na leczo. Dla wegetarian można z przepisu wykluczyć kiełbasę. W niektórych modyfikacjach przepisu na leczo znajdziemy również dodatek pieczarek lub zastępuje się kiełbasę innym mięsem np. drobiem. Leczo może stanowić samodzielny posiłek a może też być używany jako dodatek warzywny do mięs. 

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *