Przepis na naleśniki – jak zrobić naleśniki?

Co musimy wiedzieć o naleśnikach?

Naleśniki to danie proste, łatwe i przyjemne. Jest idealne zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Nie zalega na żołądku, jest lekkie i można je przyrządzić z czymś dowolnym, na co ma się tylko ochotę. Fantazja może ponieść każdego, gdyż nie ma ściśle ułożonych reguł jakie nadzienie powinno znajdować się w środku. Jaki jest więc sposób na cienkie, elastyczne i pyszne naleśniki?

Przepis na udane naleśniki

Do realizacji niezbędne okażą się składniki: 150 g mąki pszennej, szczypta soli, 250 ml mleka, 100 ml gazowanej wody mineralnej, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka i olej.

Początkowo należy wsypać do miski mąkę, cukier waniliowy i odrobinę soli. Następnie dolać mleka z wodą gazowaną, aby ciasto wyszło delikatniejsze. Należy dość mocno i energicznie zmiksować produkty, żeby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe warto pozostawić na 30 minut, gdyż wtedy powinno osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. W dalszym etapie należy zaopatrzyć się w patelnię (preferowana jest teflonowa, z niskimi brzegami przeznaczona do naleśników). Olej rozprowadzić pędzelkiem silikonowym. Następnie rozprowadzić ciasto i smażyć, aż się zarumieni z obu stron.

Tajemnica prawidłowego smażenia naleśników

Aby naleśniki wyszły udane i nie przykleiły się, należy bardzo dobrze rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Następnie trzymając w jednej ręce gorącą patelnie, a w drugiej chochlę wypełnioną ciastem należy przenieść ją na rozgrzane naczynie. Należy smażyć do chwili, aż brzegi naleśnika staną się suche, co nie trwa zbyt długo, przewidywalnie około 10 sekund. Ważne jest również odwracanie. Przydatne do tego mogą okazać się drewniana łopatka bądź zwykły stołowy nóż za zaokrąglonym końcem. Nożem tym wystarczy złapać brzegi naleśnika, wsunąć narzędzie pod niego i przewrócić go na drugą stronę. Farsz do naleśników może być dowolny. Doskonale sprawdzi się twaróg, konfitura z wiśni, jagód lub truskawek, a nawet nutella z dodatkiem bitej śmietany. Tak przyrządzone naleśniki można w ładny sposób udekorować owocami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *