Przepis na racuchy z jabłkami – jak zrobić racuszki z jabłkami?

Chociaż w książkach kucharskich znajdziemy wyjątkowo dużo przepisów na pyszne obiady, czasami nachodzi nas ochota na coś, co przyrządzimy szybko. Co robimy, gdy do tego wszystkiego nasze danie ma być słodkie? Najczęściej przypominamy sobie nieśmiertelną klasykę i pytamy — jak zrobić racuszki z jabłkami?

Odkrywamy przepis na racuszki z jabłkami! Przygotowujemy owoce. 

By przygotować nasze racuchy, potrzebujemy kilku jabłek. Chociaż przepis na racuchy z jabłkami nie określa, jaki rodzaj jabłek należy wybrać, najczęściej wybieramy odmiany słodkie. Wszystko jednak zależy od nas — być może chcemy zrównoważyć słodki smak ciasta na racuchy, delikatnie kwaśnym posmakiem jabłek?

Kiedy wybraliśmy już nasze owoce, myjemy je i obieramy ze skórki. Następnie — kroimy jabłka na mniejsze kawałki — tak, by nie sprawiały nam problemów przy późniejszym smażeniu placków. Odkładamy umyte, pokrojone owoce do osobnego naczynia i zabieramy się do przygotowania ciasta.

Jak zrobić racuszki z jabłkami i przygotować potrzebną masę?

Przyszła pora na to, by dowiedzieć się, jak zrobić racuszki z jabłkami. Do przygotowania podstawowego ciasta, potrzebujemy kilku szklanek mąki — najczęściej używaną do tego celu jest mąka pszenna, kilku dużych jaj i trochę mleka. Kiedy umieścimy wszystkie składniki w misce, dokładnie je ze sobą mieszamy — tak, by nie pozostawiać grudek. Gdy masa jest już gładka, dodajemy do niej szczyptę proszku do pieczenia, kilka łyżek cukru i ewentualnie odrobinę aromatu waniliowego do ciast.

Mieszamy masę i kończymy nasz przepis na racuchy z jabłkami.

Odstawiamy ciasto na racuchy na bok, tak, by jabłka chwilę w nim poleżały. W tym czasie przygotowujemy patelnię, rozgrzewając ją do odpowiedniej temperatury. Przepis na racuchy z jabłkami jest dość elastyczny — z tego powodu, możemy smażyć je bez tłuszczu na patelni teflonowej, dodać olej do ciasta, lub rozgrzać go wcześniej na patelni.

Kiedy nasza patelnia osiągnęła odpowiednią temperaturę, wylewamy ciasto na patelnie i staramy się uformować jak najbardziej symetryczne placki. Tak przygotowane danie, możemy podawać samodzielnie, z dodatkiem cynamonu, śmietany, a nawet lodów! Smacznego!

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *