Przepis na sos beszamelowy – jak zrobić sos beszamelowy?

Beszamel to jeden z tak zwanych sosów bazowych, które wykorzystuje się do wielu dalszych przepysznych kombinacji, ale w przypadku wielu potraw także samodzielnie. Jaki jest najlepszy przepis na sos beszamelowy? Co powinno się w nim znaleźć?

Jak zrobić sos beszamelowy i do czego go używać?

Przepis na sos beszamelowy jest bardzo prosty. Wystarczy zaledwie kilka składników, by poczuć jego aksamitny smak. Jest wyśmienity jako dodatek do gotowanych szparagów i innych zielonych warzyw, ale także do zapiekanek i mięs. Jest ważnym składnikiem prawdziwej włoskiej lasagne. Jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że każdy powinien wiedzieć jak zrobić sos beszamelowy. To naprawdę proste!

Jak zrobić sos beszamelowy? Składniki

Tradycyjny przepis na sos beszamelowy, nie wymaga wiele pracy ani wybitnych umiejętności kucharskich. Aby go przygotować wystarczy zaledwie 15 minut.

Lista składników na 500 ml sosu:

  • pół litra mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła, czyli około 1/4 kostki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu białego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepsza i najbardziej aromatyczna jest starta samodzielnie)

Jak widać przepis na sos beszamelowy naprawdę nie wymaga wiele, a jego dalsze przygotowanie to raptem kilka chwil.

Przepis na sos beszamelowy – jak przygotować idealny sos?

Jak zrobić sos beszamelowy? To bardzo proste. Na początek na małym ogniu postaw rondel i rozgrzej w nim masło. Do roztopionego masła dodaj mąkę, najlepiej po odrobinie, cały czas mieszając. Dzięki stopniowemu dodawaniu mąki, łatwiej ją rozetrzeć i nie pozostają grudki. Do gładkiej masy wlewamy całość mleka, dodajemy sól, pieprz oraz gałkę i cały czas mieszając, zwiększamy nieco moc gazu. Jeżeli nie przeszkadza Ci ciemny kolor w sosie, to możesz użyć czarnego pieprzu. Nie wpłynie to na smak beszamelu.

Sos mieszamy tak długo, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji kisielu. Może to trwać nawet 10 minut, ale nie należy dodawać więcej mąki, bo zrobi się potem zbyt gęsty. Tak przygotowany sos jest od razu gotowy do użycia.

Ten przepis na sos beszamelowy, to gwarancja pysznego posiłku. Sprawdź go koniecznie.

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *