Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos z pieczarek, to jesteś we właściwym miejscu. Prosty i pyszny sos można przygotować już w niecałe 30 minut, a na pewno zachwyci on domowników. Jaki jest przepis na sos pieczarkowy? Co jest do niego potrzebne? Przeczytaj, a za chwilę się przekonasz.
Jak zrobić sos z pieczarek, by był aksamitny i zachwycał smakiem?
Do przygotowania sosu, najlepsze są młode pieczarki, które jeszcze się nie otworzyły i ich spód jest cały biały. Mają one najdelikatniejszy smak i po przygotowaniu są pyszne i miękkie. Żeby oddały maksimum aromatu, trzeba je najpierw przesmażyć. Dzięki temu zabiegowi, sos będzie pachnący i jeszcze lepszy. Niżej dowiesz się, jak zrobić sos z pieczarek tak, by stał się hitem w Twojej kuchni.
Przepis na sos pieczarkowy – niezbędne składniki
Do przygotowania najlepszego sosu, potrzebne Ci będzie:
- 400 – 500 g młodych pieczarek
- 1 płaska łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól oraz pieprz
To już wszystkie składniki, które składają się na przepis na sos pieczarkowy. Jest on prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu doskonale nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i do uczczenia nim gości.
Jak zrobić sos z pieczarek od A do Z
Oczyszczone dokładnie pieczarki należy pokroić w drobne plasterki, a cebulę w kostkę. Jeżeli używasz czosnku, pokrój go w cienkie plasterki. Na średnim gazie rozgrzej porządnie masło i dodaj cebulę. Należy ją podsmażać do momentu, kiedy się zeszkli, a następnie dodać pieczarki i czosnek. Całość trzeba smażyć około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pieczarki powinny nabrać lekko złotego koloru, a cała woda musi odparować.
Pamiętaj, by nie dodawać soli i pieprzu od razu. Najlepiej doprawić całość, kiedy pieczarki są już przyrumienione, a następnie powoli dolewać śmietanę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pysznego sosu.
Tak przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę i wymieszaj. Gotowe! Przepis na sos pieczarkowy jest naprawdę prosty.