Wyposażenie gastronomii niezbędne nawet w niewielkim lokalu

Restauracje korzystają z profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, który przyspiesza i ułatwia pracę w kuchni. Nie wszystkie urządzenia, które pojawiają się w obleganych lokalach, są jednak niezbędne w mniejszych restauracjach. Ich wybór zawsze jest bardzo ważny – to również od wyposażenia gastronomicznego zależy smak serwowanych potraw czy szybkość obsługi. Jaki sprzęt powinien znaleźć się nawet w niewielkim lokalu albo restauracji, która dopiero miała swoje otwarcie?

Piec gastronomiczny

Aktualnie największą popularnością cieszą się piece konwekcyjno-parowe, które pozwalają na pełną kontrolę nad temperaturą wewnątrz i jednoczesne gotowanie, pieczenie, blanszowanie, a nawet obróbkę termiczno-parową dań. Takie urządzenie bardzo przyspiesza pracę kuchni, a jego sprawne działanie zapewnia najwyższą jakość podawanych potraw i pełnię ich smaku. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na fakt, że przygotowując dania w piecu konwekcyjno-parowym korzysta się ze znacznie mniejszej ilości tłuszczu, a więc gotowe potrawy są lżejsze, mniej kaloryczne i zdrowsze.

Zmywarka gastronomiczna

Zmywarki gastronomiczne szybko i dokładnie myją, wyparzają i suszą naczynia. W sklepach oferujących profesjonalne wyposażenie gastronomii znaleźć można modele podblatowe sprawdzające się w mniejszych lokalach oraz kapturowe, słynące z wydajności i szybkiej pracy. Niektóre z nich świetnie radzą sobie ze szkłem, inne z naczyniami takimi jak talerze, jeszcze inne wybierane są do czyszczenia tłustych garnków. W każdym przypadku zmywarka gastronomiczna przyspiesza pracę, umożliwiając pracownikom kuchni zajęcie się czymś innym, niż mycie naczyń. Prawda jest taka, że nikt nie zrobi tego tak dobrze, jak profesjonalne urządzenie.

Szafa chłodnicza i mroźnicza

Szafa chłodnicza to obowiązkowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego, które pozwala na przechowywanie żywności. Modele mroźnicze to odpowiedniki domowych zamrażarek, w których niektóre produkty można przechowywać jeszcze dłużej. W małych restauracjach wystarczająca będzie jedna pojemna szafa, w większych lokalach natomiast często stawia się ich kilka, żeby dodatkowo móc posegregować przechowywane produkty. W każdym przypadku warto zwrócić uwagę na ilość półek w szafach i możliwość kontroli temperatury.

Urządzenia do gotowania, smażenia i nie tylko

Niezbędny sprzęt w kuchni w dużej mierze zależy od profilu restauracji. Za podstawowe wyposażenie często uważa się między innymi kotły gastronomiczne, steamery do gotowania na parze, patelnie, frytkownice, miksery i roboty kuchenne. Nie we wszystkich restauracjach jednak wszystkie z wymienionych urządzeń okażą się konieczne, a w wielu z nich niezbędne będą różne dodatkowe akcesoria, ze względu na serwowane w lokalu dania i sposób ich przygotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *