Bardzo wiele osób pracujących zapomina o jedzeniu i poświęca swój czas wyłącznie na prace. W biegu pochłaniają batona kupionego w biurowym bufecie lub wyciągają przygotowaną w domu kanapkę, nie odrywając wzroku od monitora. Nie tylko wpływa to na zdrowie, ale również na samopoczucie, a w związku z tym na efektywność w pracy. Okazuje się, że przerwy w pracy oraz zbilansowana dieta to klucz do świeżego umysłu i wystarczającej ilości energii. Wielogodzinne siedzenie w jednym miejscu połączone z głodówką jest jedynie sposobem na mniejszą wydajność i przeciążenie.
Wiele osób rezygnuje z obiadów w pracy, ponieważ nie ma pomysłu oraz czasu na przygotowanie lunchu. Dobrym i przydatnym rozwiązaniem jest restauracja w miejscu pracy. Najczęściej w takich miejscach przygotowywane są zestawy dnia, które są w niższej cenie, a oferują zupę jak i drugie danie.
Jedzenie do pracy może być zdrowe
Odpowiednia dieta ma pozytywny wpływ na wszystkie sfery naszego życia: dobrostan psychiczny i fizyczny, odporność oraz sprawną pracę mózgu. Węglowodany złożone — stanowią źródło energii dla organizmu. Znaleźć je można m.in. w surowych warzywach, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Składniki mineralne i witaminy — odpowiedzialne są za prawidłową przemianę materii i wzbogacają odporność. Żelazo i witamina C są najważniejsze jeśli chodzi o efektywność pracy. Należy również pamiętać o przyswajaniu magnezu, witaminy D i B12, potasu, witaminy A i E, cynku, selenu oraz kwasu foliowego. Przy odpowiedniej i zbilansowanej diecie, wszystkie wyżej wymionie witaminy znajdą się na waszych talerzach. Tłuszcze — dokładniej to nienasycone kwasy tłuszczowe, mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, usprawniają procesy myślowe i poprawiają działanie systemu odpornościowego. Zalicza się do nich ryby, awokado, orzechy, podroby (głównie wątróbka), żółtka jajek, kiełki pszenicy i nierafinowany olej rzepakowy. Warto również zwrócić uwagę na kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na wzrok.
W centrum biznesowym Atrium znajduje się specjalne miejsce, gdzie przygotowywane są obiady dla pracowników. W Tychach, na ekonomicznym obszarze tego miasta, znajduje się Bistro Atrion, które od samego rana dba o brzuchy pracowników. Na podstawie obiadów przygotowywanych przez Bistro Atrion, możecie czerpać inspiracje i sami takie przygotować. A jeśli jesteście z okolic Tychów, obiady jeść właśnie tam.
5 pomysłów na smaczny obiad w pracy:
- Tortilla po meksykańsku z kurczakiem i sałatką
- Makaron farfalle ze szpinakiem
- Zapiekanka ryżowa z grillowanymi warzywami i sosem pomidorowym
- Sałatka z grillowany serem halloumi
- Naleśniki z mięsem w sosie pieczarkowym, sałatka
Jeśli szukacie więcej inspiracji, zajrzyjcie do Bistro Atrion.