HoReCa – czym jest i jak działa branża?

Branża HoReCa to serce hotelarstwa i gastronomii, które napędza cały sektor usługowy. Od luksusowych hoteli po kameralne kawiarnie – HoReCa obejmuje wszystkie miejsca, gdzie serwowane są posiłki i świadczone usługi gościnne. Co kryje się za tym skrótem i jak działa ten złożony system? Jakich dostawców potrzebuje sektor HoReCa i jak wygląda współpraca?

HoReCa – co to znaczy?

Sektor HoReCa – co to jest i z czym się dokładnie wiąże? Wyjaśniamy. HoReCa to szeroki zakres usług oferowanych przez sektor gastronomiczny i hotelarski. HoReCa skrót pochodzi od słów Hotel, Restaurant, Catering. Branża obejmuje nie tylko produkty horeca, ale również restauracje i hotele, a także firmy cateringowe, bary, puby, pizzerie, punkty z żywnością typu fast food, kawiarnie, cukiernie, lodziarnie, food trucki, stołówki i wszelkie miejsca, gdzie takie stołówki są, np. ośrodki wypoczynkowo-kolonijne, pensjonaty. 

Branża HoReCa

W sektorze HoReCa niezwykle ważną rolę pełnią dostawcy produktów spożywczych, napojów, a także sprzętu i akcesoriów mających zastosowanie w gastronomii, czyli: producent mrożonek, zakłady produkcji żywności, firmy oferujące specjalistyczny sprzęt kuchenny do przygotowywania posiłków, producenci tekstyliów, zastawy stołowej, odzieży dla personelu, środków czystości i produktów higienicznych. HoReCa to ogromny system zależności, tworzony przez restauratorów, producentów i dostawców żywności oraz producentów innego rodzaju niezbędnych produktów, oraz firm logistycznych. Celem branży HoReCa jest zapewnienie sobie sprawnego funkcjonowania i konkurencyjności poprzez oferowanie swoim klientom najwyższej jakości usług w postaci dobrego jedzenia, sprawnej obsługi, oraz cieszenia się posiłkiem w estetycznych i higienicznych warunkach. 

Dostawcy dla HoReCa

Aby bar czy restauracja mogły sprawnie funkcjonować i spełniać swoje podstawowe funkcje, jakimi jest obsługa klientów pod kątem kulinarnym, niezbędna jest współpraca z dostawcami podstawowych produktów, takimi jak choćby mięso i wędliny. Przykładowo rodzinna firma Aves z siedzibą w centralnej Polsce, producent i dostawca przetworów drobiowych dla sektora HoReCa, może zaoferować restauratorom cały wachlarz wyrobów garmażeryjnych w postaci produktów głęboko mrożonych,  przeznaczonych do przygotowywania pysznych dań obiadowych. Oferta firmy obejmuje również różnego rodzaju pieczenie i wędliny. Bez półproduktów lub produktów gotowych, do podgrzania, takich jak nuggetsy, mielone kotlety, de volaille, burgery trudno byłoby obsłużyć dużą ilość klientów. 

Wybierając dostawcę, należy zwrócić uwagę na jego rzetelność, posiadane certyfikaty świadczące o bezpieczeństwie żywności, ewentualne certyfikaty halal oraz oczywiście na jakość i smak oferowanych wyrobów. Branża HoReCa, aby zarabiać, musi odpowiadać na potrzeby i trafiać w gusta swoich klientów, dlatego wybór dostawców jest sprawą kluczową dla powodzenia biznesu.

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *