Jak oszczędzić pieniądze gotując w domu?

Ze względu na szalejącą inflację i znaczny wzrost cen, coraz więcej osób ogranicza wyjścia do restauracji czy zamawianie jedzenia na dowóz i stawia na gotowanie w domu.  Niestety, to rozwiązanie nie zawsze jest budżetowe. Jak gotować, aby zaoszczędzić pieniądze? Podpowiadamy!  

Przede wszystkim przemyślane zakupy  

Nie ma wątpliwości, że kluczowe są przemyślane zakupy. Warto zaplanować wcześniej posiłki na cały tydzień i udać się do supermarketu lub na lokalny bazarek z gotową już listą zakupów. Dzięki temu w koszyku wylądują wyłącznie potrzebne artykuły. Coraz więcej osób przed zakupami śledzi również promocje lub dołącza do programów lojalnościowych, które gwarantują dodatkowe zniżki. Dobrym rozwiązaniem mogą być również aplikacje internetowe, które ratują żywność przez wyrzuceniem. Dzięki nim już za 15-20 zł można upolować wielką reklamówkę pieczywa czy owoców i warzyw. To nie tylko doskonały sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, ale także i na gotowanie bez marnowania.  

Sezonowe warzywa i owoce 

Sezonowe warzywa i owoce ratują domowy budżet. Planując codzienne posiłki, warto więc uwzględniać to, co akurat jest najtańsze. Kiepskim momentem na szparagi jest zima i jesień. Warzywa te wówczas kosztować mogą krocie. W tym czasie lepiej postawić na dużo tańsze brokuły, a po szparagi wrócić wiosną. Warto zdać sobie sprawę z tego, że sezonowość daje naprawdę ogromne pole do popisu, nawet w miesiącach mało bogatych w owoce i warzywa. Świetnym przykładem są chociażby gruszki, które wykorzystać można zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych sałatek z serami pleśniowymi. Podobnie jest z marchewką, która jest doskonałym składnikiem na aromatyczną zupę czy jesienne ciasto korzenne.  

Oszczędne mrożenie  

Innym rozwiązaniem może być mrożenie. Warto zakupić owoce i warzywa wtedy, gdy są najtańsze. Potem wystarczy je dokładnie poporcjować i zamrozić. Dzięki temu można cieszyć się np. malinami, w miesiącach, gdy są one niedostępne lub bardzo drogie. W przypadku warzyw, należy pamiętać o tym, że niektóre z nich, przed zamrożeniem wymagają obróbki termicznej. Dobrym przykładem są kurki. Surowe, po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne. Wystarczy jednak przed zamrożeniem lekko zblanszować je na odrobinie masła, aby zachowały swój niepowtarzalny smak. Poza mrożeniem warzyw czy owoców, warto zamrozić także całe dania, np. sosy, zupy, gołąbki czy kotlety. To doskonałe rozwiązanie na wykorzystanie niezjedzonego obiadu. W przypadku braku czasu, zamiast zamawiania jedzenia na dowóz, wystarczy sięgnąć po taki obiad. Rozmrożenie trwa kilka minut.  

Gotowanie na kilka dni i przemyślane wykorzystywanie resztek  

Dużą oszczędnością jest również gotowanie, zwłaszcza obiadu, na kilka dni. Oczywiście nie chodzi o to, aby jeść jedną zupę lub sos przed cały tydzień, jednak ten sam obiad przez dwa dni z rzędu raczej nikogo nie rozczaruje. Osoby, które nie lubią nudy, mogą nieco urozmaicić dania. Prostym sposobem jest zmiana ziemniaków na makaron, ryż czy kaszę. Warto wykorzystywać także resztki z obiadu. Warzywa (np. marchewki, pietruszka czy seler) po zblendowaniu świetnie sprawdzą się jako pasta na chleb. Z kolei mięso można wykorzystać do przygotowania pasztetu. Innym pomysłem mogą być dania mączne, np. pierogi z mięsem. 

Odpowiedni sprzęt  

Nie ma wątpliwości, że w oszczędzaniu pomaga także odpowiedni sprzęt AGD. Jakościowy piekarnik z powodzeniem potrafi zastąpić grilla elektrycznego czy parowar. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób stawia na piekarnik parowy. Piekarniki parowe marki Electrolux wyposażone są dodatkowo w funkcje, które pozwalają na oszczędność energii. To przede wszystkim funkcja szybkiego nagrzewania, która pozwala skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40 proc. 

Przydatne? Podziel się z innymi!

Jeden komentarz

  1. Od kilku tygodni czytam artykuł po artykule i jestem pod wielkim wrażeniem. Dopiero tutaj posty są niezwykle pouczające, prowokujące do myślenia i wciągające. Zapewniają unikalny punkt widzenia, z którym nie spotkałem się nigdzie indziej, a pismo jest jasne, zwięzłe i przyjemne w czytaniu. Ogólnie gorąco polecam sprawdzanie postów na tym blogu – zdecydowanie warto je przeczytać!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *