Chrzan to często niedoceniane warzywo. Odpowiednio przygotowany może pełnić rolę dodatku do kanapek, zup lub mięs. Warto mieć w swojej spiżarni słoiczek tartego chanu, jeśli zależy nam na ciekawym dodatku kulinarnym. Dobrze jest jednak samemu zrobić domowy chrzan, a nie posiłkować się tym zakupionym w supermarkecie.
Domowy chrzan – dlaczego warto?
Własnoręcznie przygotowany, domowy chrzan, to zdrowe i ekologiczne rozwiązanie, wolne od konserwantów, wypełniaczy, chemicznych barwników i sztucznych substancji. Przygotowanie domowego chrzanu jest bardzo proste, mało czasochłonne, a co równie ważne – bardzo tanie. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić domowy chrzan, musisz zaopatrzyć się w kilka składników i przystąpić do działania.
Przepis na domowy chrzan
Aby zrobić domowy chrzan potrzebujesz jedynie kilku, powszechnie dostępnych i niedrogich składników, takich jak:
- 300 g surowych korzeni chrzanu (mniej więcej 2-3 sztuki)
- sok z cytryny
- pół szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Jak zrobić domowy chrzan, który będzie wyjątkowy? W zależności od preferencji, możesz dodać inne przyprawy lub dodatki, na przykład ćwikłę, śmietanę, majonez lub jogurt. Smacznym składnikiem tartego domowego chrzanu będzie przecier jabłkowy lub żurawina. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia i kreatywność, dlatego warto na własną rękę eksperymentować z przepisem na domowy chrzan. Jeśli masz własny ogródek lub działkę, warto samodzielnie wyhodować korzenie chrzanu.
Jak zrobić domowy chrzan?
Domowy chrzan jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy oczyścić i zetrzeć korzenie chrzanu – możesz wykorzystać w tym celu klasyczną tarkę lub blender. Im dokładniej i drobniej zmielisz chrzan, tym spójniejsza i gładsza będzie jego końcowa konsystencja. Startą masę połącz z resztą składników oraz przyprawami, a całość dokładnie wymieszaj. Domowy chrzan możesz przechowywać w lodówce do miesiąca czasu, lub zawekować w słoikach. Niezależnie od tego, na którą wersję przechowywania się zdecydujesz, na pweno znajdziesz wiele zastosowań domowego chrzanu w swojej kuchni.