Codziennie zmagamy się z wieloma sytuacjami i czynnikami, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Wielu z nich nie sposób wyeliminować czy nawet ograniczyć, dlatego tak ważne jest, aby stale i jeszcze bardziej świadomie dbać o kondycję naszego organizmu, wspierając go w tej trudnej walce.
Dbanie o zdrowie warto zacząć od tego, co najważniejsze, czyli od diety. To właśnie jedzenie ma dla nas ogromne znaczenie i w bardzo dużym stopniu wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Zróżnicowane menu to najprostsza, ale też niezwykle skuteczna droga do długiego i zdrowego życia.
Dlaczego warto sięgać po ryby?
Dieta powinna być zróżnicowana i opierać się na wielu rozmaitych produktach. Jeśli nie mamy zaleceń, aby rezygnować z jakiegoś składnika, starajmy się tego nie robić. Szukajmy nowych smaków, sięgajmy też po żywność, która wcześniej nie gościła na naszym stole. Nie zapominajmy o tak wartościowych produktach, jakimi są ryby.
Ryby zdecydowanie zbyt rzadko trafiają na nasze talerze. Co więcej zwykle przygotowujemy je niemal w ten sam sposób, co sprawia, że szybko stają się nudne, a następnie zupełnie usuwamy je ze swojej diety i w najlepszym wypadku – sięgamy po nie jedynie okazjonalnie. A przecież te produkty to skarbnica wielu cennych witamin i składników odżywczych, jak np.:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które regulują ciśnienie krwi, korzystnie wpływają na układ nerwowy i wzmacniają układ odpornościowy,
- łatwo przyswajalne białko
- witaminy z grupy B wpływające na samopoczucie, regenerację organizmu i przeciwdziałają anemii,
- witaminy A, D, E, które wspomagają wzrok, wzmacniają układ kostny i poprawiają kondycję skóry.
Jak przyprawiać i przyrządzać ryby?
Dla wielu osób ryby mogą wydawać się trudnym produktem spożywczym. A tymczasem wystarczy trzymać się kilku zasad związanych głównie z ich przyprawianiem i przygotowywaniem. Pamiętajmy, że ryby lubią zioła (zwłaszcza koperek, bazylię, estragon, rozmaryn lub kolendrę) oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Już jedno z tych ziół i odrobina pozostałych przypraw są idealną mieszanką np. do śledzia, łososia, pstrąga czy dorsza. Po dodaniu do nich odrobiny masła lub oliwy możemy je grillować, smażyć lub piec w piekarniku z dodatkiem ulubionych warzyw. Ryba świetnie sprawdzi się także do przygotowania zupy rybnej lub wywaru, curry, gulaszu, a nawet farszu do pierogów czy pasty do pieczywa.
Duża różnorodność gatunków ryb i wiele sposobów ich przygotowania sprawiają, że każdy, nawet największy niejadek, może znaleźć coś dla siebie. Co więcej, ryby mogą, a nawet powinny stać się stałym elementem naszej diety, bo w ten prosty sposób włączymy do codziennego menu niezwykle wartościowe produkty, które nie tylko je urozmaicą, ale przede wszystkim dostarczą nam cennych składników odżywczych, tak ważnych dla prawidłowej pracy całego organizmu.