Na czym polega renowacja powłok sprzętu gastronomicznego?

Nałożenie powłok fluoropolimerowych na zużyty sprzęt gastronomiczny, jak m.in. patelnie, woki czy garnki, pozwala przedłużyć okres ich użytkowania. Wykorzystując atuty polimerów, zwiększysz funkcjonalność i właściwości użytkowe kuchennego wyposażenia. Dowiedz się, na czym polega renowacja powłok i poznaj cenne właściwości powłok z serii Vitaflon®.

Renowacja powłok to trwałe i niezawodne rozwiązanie części problemów, z którymi zmagają się właściciele lokali gastronomicznych. Usługa renowacji powłok sprzętu gastronomicznego polega na usunięciu starej powłoki i nałożeniu nowej, z serii Vitaflon®.

Nelvi Gastro posiada autorskie linie produktowe powłok pod markami Vitaflon® i Viflon®, które są dobrym rozwiązaniem m.in. w branży gastronomicznej. Dzięki specjalnym powłokom można wydłużyć czas użytkowania wielu akcesoriów, a także zaoszczędzić czas oraz fundusze przeznaczone na zakup nowego wyposażenia.

Jak przebiega proces renowacji powłok?

Nelvi Gastro oferuje usługę renowacji powłok sprzętu gastronomicznego, używanego w profesjonalnych lokalach m.in. do smażenia, grillowania, pieczenia lub gotowania. Na czym dokładnie polega ta usługa?

Elementy sprzętu gastronomicznego, na które powłoki będą nakładane, najpierw należy starannie oczyścić. Przygotowanie powierzchni polega na obróbce termicznej w temperaturze 430°C. Dzięki niej można skutecznie usunąć różne zabrudzenia z powierzchni i ją odtłuścić.

Celem mikropiaskowania jest pozbycie się starej powłoki, która nie nadaje się do dalszego użytku. Etap finalny polega na montażu na patelni czy woku nowej powłoki. Jako pierwszy nakładany jest specjalny podkład, a później wierzchnie powłoki. Na końcu niezbędna jest jeszcze kontrola jakości wykonanej powłoki oraz jej grubości.

Powłoki serii Vitaflon® – najważniejsze właściwości

  • odporność termiczna
  • odporność chemiczna
  • duża wytrzymałość mechaniczna
  • właściwości antykorozyjne
  • nieprzywieralność do innych materiałów
  • minimalny współczynnik tarcia
  • obojętność fizjologiczna

Poza tym powłoki z serii Vitaflon® wyróżnia duża wytrzymałość mechaniczna, wysoki non-stick, odporność na wysokie temperatury i większa żywotność, co zdecydowanie podnosi komfort pracy w gastronomii.

Powłoki zapewniają przyjemniejszą pracę zarówno podczas przyrządzania dań, jak utrzymywania sprzętu w czystości. Dzięki nim wybrane naczynia gastronomiczne nadal będą funkcjonalne, a także odzyskają estetyczny wygląd. Renowacja powłok wpisuje się też w działania proekologiczne, bo pozwala zaoszczędzić energię i zasoby naturalne.

Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *