Ciasto z rabarbarem to wyśmienity deser, który zachwyci całą rodzinę. Jak upiec ciasto rabarbarowe? Najlepiej tanio i bez wysiłku, wystarczy odpowiednia receptura, którą możesz modyfikować w zależności od upodobań. Prosty i skuteczny przepis na ciasto z rabarbarem to podstawa. Możesz go dostosowywać do swoich potrzeb, w zależności od tego, czy chcesz upiec placek z kruszonką, czy też kruche ciasto.
Jak upiec ciasto rabarbarowe?
Przepis na ciasto z rabarbarem możesz modyfikować według osobistych preferencji. Aby upiec ciasto rabarbarowe, możesz inspirować się różnymi przepisami na ciasta owocowe. Jeśli brakuje ci doświadczenia z cukiernictwem i chcesz się dowiedzieć, jak upiec ciasto rabarbarowe sprawdzonymi metodami, polecamy wypróbowane przepisy na ciasta z rabarbarem:
Przepis na ciasto z rabarbarem – najprostszy sposób
Potrzebne składniki:
- 50 – 70 deko rabarbaru
- 4 jaja
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny lub 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie ciasta z rabarbarem rozpocznij od utarcia żółtek z cukrem. Do masy dodaj olej lub margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ubij białka jaj i połącz je z resztą składników. Na koniec, oczyszczony rabarbar pokrój w paski lub plasterki i zmieszaj razem z ciastem. Ciasto rabarbarowe piecz niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasto rabarbarowe w formie placka
Jak upiec ciasto rabarbarowe w formie placka? Wystarczą takie składniki, jak:
- rabarbar, około pół kilograma
- 4 jajka
- półtorej szklanki mąki (najlepiej pszennej)
- szklanka cukru
- pół margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jedno opakowanie cukru waniliowego
Aby przygotować placek rabarbarowy ubij białka jaj z cukrem. Następnie dodaj do nich żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Na koniec dolej roztopioną margarynę. Tak przygotowaną masę wylej do formy. Na wierzchu poukładaj, obrany, osuszony i pokrojony w plasterki rabarbar. Piecz niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto rabarbarowe możesz posypać cukrem pudrem.