Przepis na makaron ze szpinakiem – jak zrobić makaron ze szpinakiem?

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań, które często gości w mojej kuchni. Smakuje nie tylko mi, ale również moim domownikom. Sprawdzi się zarówno jako danie główne na obiad czy też pyszna kolacja. Ja swój makaron ze szpinakiem urozmaicam kilkoma dodatkami, dzięki którym potrawa nigdy nam się nie nudzi. Sposób wykonania jest prosty i nie zabiera zbyt dużo czasu. Wszystkie produkty podane są po odmierzeniu na wadze kuchennej. Z całości wychodzą około cztery porcje.

Składniki na makaron ze szpinakiem:

  • 300 g makaronu świderki,
  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 300 g pieczarek,
  • 170 g szpinaku mrożonego,
  • 130 g mozzarelli,
  • 180 g  sera fety, 
  • oliwa,
  • przyprawy do kurczaka pikantna,
  • przyprawa kebab-gyros,
  • pieprz,
  • sól,
  • suszony czosnek (zamiast suszonego można użyć świeżego ok. 2 ząbki)

Sposób wykonania makaronu ze szpinakiem:

  • Przygotowanie makaronu ze szpinakiem zaczynamy od zagotowania makaronu w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  • W między czasie kroimy w kostkę pierś z kurczaka, obsypujemy ją przyprawami do kurczaka i kebab-gyros.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pierś z kurczaka i smażymy do zarumienienia się mięsa, odkładamy na bok.
  • Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, bądź drobno kroimy, przekładamy na patelnię i dusimy na wolnym ogniu, aż woda z pieczarek wyparuje, dodajemy pieprz i troszkę soli, często mieszamy.
  • Do garnka wkładamy szpinak i rozmrażamy na wolnym ogniu, w połowie rozmrażania dodajemy suszony czosnek (bądź jeśli wolimy to świeży przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony) i pokrojoną w małe kawałki mozzarellę, dusimy razem do całkowitego rozmrożenia się szpinaku i roztopienia mozzarelli, ciągle mieszamy, następnie odstawiamy na bok.
  • Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do garnka ze szpinakiem, dodajemy uduszone pieczarki, kurczaka oraz pokrojony drobno ser feta. Wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników, bez podgrzewania. Gotowe danie przekładamy na talerze. Smacznego.
Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *