Przepis na omlet – jak zrobić dobry omlet?

Sprawdzony przepis na omlet

Jeśli znudziła nam się zwykła jajecznica na śniadanie – a lubimy jeść jajka – to świetną alternatywą dla niej będzie omlet. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na idealny omlet, ja osobiście robię go w wersji lżejszej, bardziej zdrowszej. Często eksperymentuję dodając do niego różne składniki, dzięki czemu omlet mogę jeść praktycznie codziennie. Jest to danie, które można jeść nie tylko na śniadanie, ale również idealnie pasuje na kolację. Omlet, na który podam przepis to zdrowy omlet ze szpinakiem i pieczarkami. Przygotowanie zabierze nam może troszkę więcej czasu niż zrobienie jajecznicy, ale myślę, że warto postać w kuchni chwilkę dłużej aby smacznie zjeść. Z przygotowanych produktów wychodzi jedna porcja.

Składniki na omlet:

  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości pieczarki
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/2 małej cebulki
  • czosnek suszony 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej kokosowy

Przygotowanie omletu krok po kroku:

  • Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub piórka.
  • Pieczarki – wedle uznania – myjemy lub obieramy i kroimy w kostkę.
  • Szpinak opłukujemy pod wodą i odkładamy na ręcznik papierowy bądź durszlak aby go osuszyć, następnie kroimy go, odcinając grubsze łodygi (można użyć szpinaku baby, wtedy nie trzeba odcinać łodyg i kroić szpinaku).
  • Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy do nich sól i pieprz, następnie roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub zwykłego widelca.
  • Olej kokosowy lub oliwę rozsmarowujemy na całej patelni, najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego, nagrzewamy patelnie.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy cebulkę i pieczarki, dusimy razem na wolnym ogniu, aż pieczarki delikatnie puszczą wodę (wówczas nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu), od czasu do czasu mieszamy.
  • Do uduszonych pieczarek i cebulki dodajemy szpinak i czosnek (zamiast suszonego można dodać jeden ząbek świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego), wszystko razem mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na patelni.
  • Na tak przygotowaną patelnię przelewamy z miseczki jajka.
  • Smażymy na bardzo wolnym ogniu do momentu gdy jajka się zetną i będziemy mogli przewrócić omlet na drugą stronę (koło 5 min, w zależności od patelni). Gdy będzie to możliwe przewracamy nasz omlet i powtarzamy czynność.
  • Gotowy omlet przekładamy na talerz. Smacznego.
Przydatne? Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *