Placki z cukinii są wspaniałą alternatywą dla placków ziemniaczanych, warto je zrobić zwłaszcza w sezonie na cukinię. Są o wiele łatwiejsze do przygotowania, ponieważ cukinii nie trzeba obierać i trze się ją o wiele łatwiej niż ziemniaki.
Składniki placków z cukinii
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Składniki:
1 cukinia ze skórką
1 marchewka
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
śmietana lub jogurt do podania (opcjonalnie: czosnek, koperek)
Sposób przygotowania placków z cukinii
Cukinię ze skórką trzemy na grubej tarce, solimy i odstawiamy na godzinę, aby puściła sok. Po tym czasie odciskamy dokładnie sok.
Kroimy drobno cebulę i trzemy na drobnej tarce 1 marchewkę. Mieszamy wszystko z utartą i odsączoną cukinią. Dodajemy jedno całe jajko i 2-3 łyżki mąki pszennej. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy placki, aż się zrumienią, ok. 3 minuty z każdej strony. Porcja na jeden placuszek to ok. jedna łyżka masy – placuszki nie powinny być zbyt grube. Przewracamy je ostrożnie, dopiero kiedy są dobrze przyrumienione z jednej strony. Podajemy je ze śmietaną lub jogurtem, możemy też przygotować sos czosnkowy, mieszając jogurt naturalny, wyciśnięty czosnek i posiekany koperek. Z masy na placki możemy przygotować również jeden duży placek i podać go z gulaszem, przygotowując potrawę a la placek po węgiersku. Dobrze smakują również z sosem pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym lub lub tzatziki. Placuszki można również upiec w piekarniku, co sprawi, że będą mniej kaloryczne.
Zalety placków z cukinii
Placki z cukinii są miłą odmianą od placków ziemniaczanych, i doskonałym sposobem na wykorzystanie cukinii, której często mamy w sezonie bardzo dużo. Ma ona delikatny smak, i jest bogata w składniki odżywcze. Cukinia pomaga w odchudzaniu, przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie, chroni oczy, pomaga przy wrzodach żołądka i redukuje stres. Placuszki z cukinii są niskokaloryczne, łatwe do przygotowania, dobrze smakują z różnymi dodatkami i są pyszne również na zimno.