Szykujesz ważną rodzinną imprezę i zastanawiasz się, jak zrobić rybę po grecku? Nie wiesz jak się do tego zabrać i szukasz sprawdzonego przepisu? Jesteś w odpowiednim miejscu. Sprawdź teraz najlepszy przepis na rybę po grecku.
Jak zrobić rybę po grecku, która podbije serca domowników?
Najważniejsze jest, by składniki były świeże i dobrej jakości. Przepis na rybę po grecku nie jest bardzo trudny, choć jej przygotowanie wymaga co najmniej 40 minut czasu. Jeżeli nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, część ze składników możesz przygotować wcześniej. Wcześniejsze obranie warzyw lub pokrojenie ryby na pewno pomoże Ci podać danie na czas.
Przepis na rybę po grecku – składniki
Do przygotowania ryby po grecku, potrzebnych jest sporo składników, ale niech nie przerazi Cię długa lista. Przepis na rybę po grecku wydaje się znacznie trudniejszy, niż jest w rzeczywistości.
Lista składników:
- 0,8 kg filetu z dorsza lub innej (ale koniecznie białej!) ryby
- 0,5 kg marchwi
- 2 duże pietruszki
- 1/4 małego selera
- 1 duża cebula
- biała część z 1 pora
- 0,75 l gorącej wody
- 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżeczki pieprzu i łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju (nie licząc oleju do usmażenia ryby)
- 2 łyżki mąki pszennej do oprószenia ryby
- 2 łyżki octu (opcjonalnie)
Jak zrobić rybę po grecku? O tym już za moment.
Przepis na rybę po grecku, czyli wykonanie krok po kroku
Pokrojoną na kawałki rybę oprósz mąką, posól i popieprz, a następnie smaż z obu stron aż będzie złota. Usmażoną rybę przełóż do naczynia, w którym podasz danie. Obrane warzywa (bez cebuli i pora) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przez kilka minut podsmażaj na oleju, a potem dodaj gorącą wodę i przyprawy. Całość musi się gotować ok. 15 minut. Drobno posiekaną cebulę oraz pora podsmażaj przez 5 minut, a następnie dodaj razem z koncentratem pomidorowym do reszty gotujących się warzyw. Jeżeli po spróbowaniu smak będzie za mało wyrazisty, dodaj odrobinę octu, wymieszaj i zestaw garnek z gazu.
Na koniec wystarczy przełożyć zawartość garnka na rybę, wystudzić i obsypać świeżą natką pietruszki. Przepis na rybę po grecku nie jest wcale taki straszny, prawda?