Wbrew pozorom, zupę pomidorową można zepsuć, a zrobienie jej w taki sposób, by była aromatyczna i smakowita wcale nie jest proste. Jaki przepis na zupę pomidorową wybrać, żeby była naprawdę smaczna? Jak zrobić zupę z pomidorów, która posmakuje każdemu?
Jak zrobić zupę z pomidorów? Podstawowe zasady
Warunkiem, żeby zupa pomidorowa smakowała dobrze, jest esencjonalny wywar, na którym się ją gotuje i pełne smaku pomidory lub doskonały koncentrat. Prawdziwy sekret tkwi jednak w duszeniu pomidorów lub koncentratu na maśle. Podduszenie z masłem wydobywa wspaniały smak i aromat, dzięki któremu nikt nie zdoła się oprzeć waszej zupie.
Poniższy przepis na zupę pomidorową, to klasyczna receptura, która sprawi, że „pomidorówką” będzie się zajadać cała rodzina.
Przepis na zupę pomidorową – co będzie potrzebne?
Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić zupę z pomidorów, by nikt nie mógł się oprzeć jej smakowi, to warto zrobić ją od podstaw, zaczynając od wywaru. Oto niezbędne składniki:
- 5 – 6 skrzydełek lub 4 nóżki z kurczaka
- 2 litry wody
- nieduży kawałek pora
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 2 spore marchewki
- 1 niewielka cebula
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szczypta cukru (dla zachowania koloru)
- 1 słoiczek 200g koncentratu lub 1 kg świeżych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól do smaku
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
Przepis na zupę pomidorową z użyciem tych składników, to prawdziwa klasyka smaku.
Jak zrobić zupę z pomidorów krok po kroku
Jak zrobić zupę z pomidorów? Warzywa, poza cebulą, obieramy, a skrzydełka nóżki dokładnie myjemy i umieszczamy całość w garnku napełnionym zimną wodą. Stawiamy na niewielkim gazie i po zagotowaniu dodajemy przyprawy. Po mniej więcej godzinie dodajemy obraną, opaloną nad ogniem cebulę i gotujemy jeszcze pół godziny. Gotowy wywar cedzimy na sicie.
Jeżeli używamy pomidorów, to parzymy je wrzątkiem i obieramy, a następnie blendujemy, zagotowujemy masło i dusimy ok. 15 minut. Jeśli to wersja zupy z koncentratem, to najpierw rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy koncentrat, który powinien się dusić ok. 10 minut. Do pomidorów dodajemy cukier i ostrożnie przelewamy do garnka z wywarem.
Śmietanę roztrzepujemy z solą i hartujemy kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlewamy do garnka i doprawiamy do smaku solą. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i wyłączamy gaz, by śmietana się nie zważyła.
Ten przepis na zupę pomidorową najlepiej sprawdza się w połączeniu z ryżem, ale z makaronem także smakuje świetnie.