Jak ugotować jajka na miękko?

Jajko na miękko – co to jest?

Jajka to dość częsty posiłek większości Polaków. Występuje w przeróżnych formach i jest swoistą wizytówką świąt wielkanocnych. Uwielbiane przez sportowców i nie tylko, ze względu na pełnowartościowe białko. Spożycie ich zapewnia uczucie sytości. Niezwykle łatwe w przygotowaniu a spożywane w racjonalnych ilościach – po prostu zdrowe. Jajko składa się z białka oraz płynnego żółtka. Białko zaś niemal w całości składa się głównie z wody, ale znajdziemy w nim również glukozę a także witaminy i składniki mineralne. Na żółtko natomiast składają się same korzystne tłuszcze oraz lecytyna, która skutecznie blokuje cholesterol pragnący przyczepić się do ścianek światła naczyń krwionośnych.  

Najczęstszą postacią w jakiej Polacy spożywają jajka między innymi na śniadanie, są jajka na miękko. Bezsprzecznie zdrowsza alternatywa, tych przygotowywanych na twardo. Jajka na miękko są bardziej przyjazne dla żołądka, lekkostrawne, zawierają dużo więcej lecytyny a także stosunkowo łatwo się je przygotowuje. Bez problemu poradzi sobie z tym nawet laik w świecie kulinarnym. Spożywając jajko na miękko zmniejszasz ryzyko reakcji alergicznej i dostarczasz wielu cennych składników. 

Jak rozpoznać jajko na miękko?

Między jajkiem ugotowanym na miękko, a tym przygotowanym na twardo jest bardzo cienka granica. Idealne jajko na miękko ma lekko ścięte białko i płynne, apetyczne żółtko w środku. Jajko na miękko gotujemy do sześciu minut, w zależności od wielkości jajka. Chwila nieuwagi wystarczy, by wokół żółtka powstała sina otoczka. 

Jak ugotować jajko na miękko?

  1. Zagotuj wodę w niewielkim garnku. Najlepiej około 200 ml.
  2. Do gotującej się wody wsyp szczyptę soli, żeby skorupka delikatnie odeszła a jajko nie pękło.
  3. Gdy woda się już w pełni zagotuje, włóż delikatnie jajka i uważnie pilnuj czasu.
  4. Gotuj jajko przez około 5-6 minut.
  5. Gotowe jajko wyjmij z wody i spłucz zimną wodą. 

Optymalny czas gotowania

  • Małe jajka, oznaczone na opakowaniu jako S: 3,5 minuty.
  • Średnie jajka, oznaczone rozmiarem M: 4,5 minuty.
  • Duże jajka, oznaczone jako L: 5,5 minuty. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *