Przepis na żurek na zakwasie – jak zrobić domowy żur?

Żurek to tradycyjna polska zupa, która gości na naszych stołach w okresie świąt wielkanocnych. Doskonale sprawdza się również jako element codziennego obiadu. Jak zrobić domowy żur? To nic trudnego, wystarczy poznać prosty przepis na żurek na zakwasie. 

Żurek na zakwasie – zupa na co dzień i od święta

Sycąca zupa z białą kiełbasą i jajkiem, to doskonała propozycja jednodaniowego obiadu. Jest łatwa w przygotowaniu i co równie ważne – jest bardzo smaczna. Warto gościć ją na swoim stole nie tylko w okresie wielkanocnym. Żurek na zakwasie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Każdy może przygotować go w warunkach domowych, wystarczą dobre chęci, chwila czasu i sprawdzony przepis na żurek na zakwasie.

Jak zrobić domowy żur?

Przede wszystkim należy zacząć od zakwasu. Na rynku dostępne są gotowe zakwasy w butelkach, jeśli jednak chcesz zaserwować domowy żur, możesz sam przygotować podstawę tej zupy. Dzięki samodzielnie przygotowanej bazie, twój żurek na zakwasie będzie wyjątkowy, a do jego przygotowania potrzebujesz jedynie trzech tanich i ogólnodostępnych składników:

  • około pół litra wody
  • kilka ząbków czosnku
  • kromka chleba razowego, lub pół szklanki mąki żytniej

Wszystkie powyżej wymienione składniki wystarczy połączyć i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce, a zakwas przygotuje się sam. 

Przepis na żurek na zakwasie

Kiedy twój zakwas jest już gotowy, możesz przystąpić do gotowania domowego żuru. Potrzebne ci będą:

  • wędzone mięso, najlepiej żeberka
  • biała kiełbasa
  • włoszczyzna
  • cebula
  • kilka jajek
  • słodka śmietana
  • chrzan (może być tarty, ze słoika)
  • przyprawy do smaku

Jak zrobić domowy żur? W pierwszej kolejności należy przygotować bulion z wędzonki i włoszczyzny. Do bulionu dodać cebulę (możesz ją wcześniej przesmażyć na patelni), ziele angielskie, liść laurowy i inne przyprawy. Gdy zupa się zagotuje, dodaj pokrojoną wcześniej kiełbasę, oraz przygotowany wcześniej zakwas. Jeśli domowy zakwas na żur wyszedł zbyt gęsty, możesz przecedzić go przez sitko. Na koniec dodaj chrzan i śmietanę. Domowy żur najlepiej podawać z jajkiem na twardo. Teraz już znasz cały przepis na żurek na zakwasie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *